Νερό: Ένα αγαθό για όλους ή πολυτέλεια για λίγους?
Το νερό, που πολλοί ονομάζουν εύστοχα και λευκό χρυσό, είναι η βασική πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημαντικότερες πόλεις στον πλανήτη μας βρέχονται από νερό, είτε από θάλασσα είτε από λίμνες ή ποτάμια. Όμως το νερό, ή ὕδωρ για τους αρχαίους Έλληνες, δεν είναι ισομερώς κατανεμημένο σε όλη τη Γη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικοί πληθυσμοί να μην απολαμβάνουν την αυτονόητη για εμάς χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Σας παραθέτουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:
- Ένας στους 6 ανθρώπους, δηλαδή πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
- 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
- 2,5 δισεκατομμύρια δεν έχουν τη δυνατότητα τήρησης των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
- 400 εκατομμύρια παιδιά τουλάχιστον, δηλαδή περίπου το 1/5 των παιδιών όλου του κόσμου, στερούνται ακόμη και το ελάχιστο νερό που χρειάζονται για να ζήσουν.
- 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό, πολλοί περισσότεροι (περίπου 10 φορές) από όσους σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
- 300 περιοχές σε όλο τον πλανήτη μας υπολογίζονται ως πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και στην περιοχή μας, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία κατασκευάζει τεράστια φράγματα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, που οι πηγές τους είναι στα εδάφη της και έτσι δημιουργείται ανισοκατανομή των υδάτινων πόρων σε όλη την περιοχή.
Από το 2004 τρέχει η καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή», με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ . Στόχος είναι να εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου δράσεις, ώστε να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.
Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και ανήκει σε όλους μας!