λειψυδρία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες

Tο idravlikos.gr   αναφέρει στοιχεία από μια έρευνα σύμφωνα με την οποία 33 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εμφανίζονται καταδικασμένες να αντιμετωπίσουν έντονη λειψυδρία μέχρι το 2040.

 

 

Αυτό αναφέρει μια πρόφατη έρευνα , τα συμπεράσματα της οποίας τρομάζουν και απειλούν να ρίξουν λάδι στην φωτιά της έλλειψης σταθερότητας που ήδη παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας χρόνιων συγκρούσεων.

Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κλιματικών μοντέλων και κοινωνικοοικονομικών σεναρίων, ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων κατέταξαν 167 σε σχέση με τα αποθέματα των επιφανειακών τους υδάτων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο, μαζί με άλλες 32 χώρες παγκοσμίως. Εννέα από αυτές που εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν λειψυδρία τα επόμενα 25 χρόνια βρίσκονται στη Μέση Ανατολή (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Λίβανος, Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη).

Ορισμένες χώρες μπορεί να οδηγηθούν στη μείωση της παραγωγής τροφίμων για να μειωθεί και η κατανάλωση νερού, μεγάλο μέρος του οποίου δαπανάται σε καλλιέργειες. Μάλιστα, ήδη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι από το 2016 ο πληθυσμός της θα εξαρτάται εξολοκλήρου από τις εισαγωγές σιτηρών.

Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καλύπτει τις ανάγκες της σε μεγάλο βαθμό αντλώντας από τα υπόγεια ύδατα και με αφαλατωμένο θαλασσινό νερό. Ωστόσο, λιγότερο νερό για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό στη Μέση Ανατολή σημαίνει και μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.

Το νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εδώ και δεκαετίες διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ακόμα και στην περίπτωση της Συρίας, ειδικοί πιστεύουν ότι η ξηρασία και η έλλειψη αποθεμάτων νερού ενδέχεται να συνέβαλαν στο ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην χώρα από το 2011.

Ήδη από τον προηγούμενο ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε για τους πολέμους για το νερό στη Μέση Ανατολή. ο Ρόμπερντ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σχολιάζει: «Είναι επιτέλους η ώρα για να σταματήσουν τα αντιμαχόμενα μέρη στις διάφορες συγκρούσεις να επιτίθενται στα συστήματα ύδρευσης ή να χρησιμοποιούν την πρόσβασή τους σε νερό ως τακτική για να αποδυναμωθούν οι εχθροί τους ή να ενισχύσουν την θέση τους σε διαπραγματεύσεις. Το νερό θα πρέπει να ρέει για όλους…».

 

 

 

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Loading Facebook Comments ...

Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλούμε συμπληρώστε το κάτωθι πεδίο με τη σωστή τιμή. *