Ζεστό σπίτι – Συμβουλές για ζέστη το χειμώνα

ζεστό σπίτι

Μέσα από το idravlikos.gr κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε διάφορους τρόπους θέρμανσης του σπιτιού σας. Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε το χώρο μας να είναι ζεστός χωρίς θερμαντικά σώματα.

Επιπλέον ας δούμε με τι τρόπους θα επιτευχθεί η διατήρηση της θερμότητας, που δημιουργείται με τα διάφορα θερμαντικά σώματα, εντός του χώρου ώστε να μην έχετε απώλειες. Η θέρμανση κοστίζει και κανείς δε θέλει να έχει απώλειες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δαπάνη της θέρμανσης.

Ζεστό σπίτι με μονωμένες πόρτες και παράθυρα

Αν δεν έχετε τα χρήματα για καινούριες πόρτες μονώστε με ειδικές ταινίες μονωτικές, που μπορείτε να προμηθευτείτε στην αγορά. Εντοπίστε τα σημεία και τις χαραμάδες από που χάνεται θερμότητα και με ελάχιστο κόστος θα δείτε αποτελέσματα. Μην αφήνεται ανοιχτές χαραμάδες όταν για παράδειγμα βγαίνετε στο μπαλκόνι. Διατηρείστε τις μπαλκονόπορτες κλειστές και μην τις ανοίγετε άσκοπα. Η διαφορά θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με το εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να παγώσει τον ζεστό αέρα πολύ γρήγορα και για να ζεσταθεί πάλι απαιτείται πολύ περισσότερη ώρα.

Ζεστό σπίτι με σωστή χρήση σε κουρτίνες και παντζούρια

Κατά τη διάρκεια τις μέρας και της ηλιοφάνειας διατηρείτε τα παντζούρια και τις κουρτίνες ανοιχτές. Μπορεί να έχετε λεπτές κουρτίνες ή δαντελένιες ώστε να επιτρέπουν στις ακτίνες του ηλίου να μπαίνουν στο εσωτερικό των δωματίων. Ο ήλιος ζεσταίνει και φωτίζει το χώρο. Μπορείτε επίσης στα δωμάτια που έχουν ήλιο να τοποθετήσετε καθρέφτη σε κατάλληλο σημείο ώστε να δημιουργείται αντανάκλαση των ακτίνων του ηλίου και να δημιουργείται περισσότερη θερμότητα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις ώρα που ο ήλιος μας εγκαταλείπει κρατήστε τα παντζούρια σας κλειστά και κλείστε τις κουρτίνες. Φροντίστε το εξωτερικό φύλλο στις κουρτίνες σας κατά το χειμώνα να είναι από χοντρό και ζεστό ύφασμα. Οι κουρτίνες για τις μπαλκονόπορτες λειτουργούν όπως τα χαλιά στο πάτωμα.

Ζεστό σπίτι και όταν το αερίζετε

Αερίστε το σπίτι κατά τη διάρκεια της μέρας και κυρίως τις ώρες που έχει ήλιο. Ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα ταυτόχρονα ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα. Μη ξεχνάτε ότι αερίζοντας το σπίτι σκοπεύουμε μόνο στην ανανέωση του αέρα ώστε να διατηρούμε το ζεστό σπίτι. Όταν δημιουργείται ρεύμα ο αέρας ανανεώνεται γρήγορα χωρίς να προλαβαίνουν να παγώσουν τα αντικείμενα και τα τοιχώματα του σπιτιού. Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο είναι η ιδανική ώρα για να ανανεωθεί ο αέρας και να εκλείψει η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού που δημιουργεί ψύχρα αλλά και πιθανή εμφάνιση μούχλας.

Ζεστό σπίτι με χαλιά

Τα γυμνά πατώματα δεν είναι κρύα μόνο στην αίσθηση αλλά και στην πραγματικότητα. Χρησιμοποιήστε ότι χαλιά διαθέτετε και καλύψτε όση περισσότερη επιφάνεια πατώματος μπορείτε για να διατηρείστε το ζεστό σπίτι σας. Τα πιο κρύο πατώματα είναι αυτά που αποτελούνται από μάρμαρο και πλακάκι. Σε αυτή τη περίπτωση φορέστε τους ότι πιο χοντρό έχετε. Κρατήστε τα πιο λεπτά χαλιά σας για τα πατώματα με παρκέ. Τα ξύλινα πατώματα έχουν λιγότερη απώλεια θερμότητας. Τα χαλιά λειτουργούν σαν μόνωση του δαπέδου.

Ζεστό σπίτι με μόνωση

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ζεστό σπίτι χωρίς να σπαταλάτε χρήματα σε μόνιμη βάση και να μην έχετε απώλεια της θερμότητας τους χώρου σας είναι η μόνωση των τοίχων. Μπορεί να κοστίζει αλλά θα εκπλαγείτε με την απόδοση που θα έχει και τον περιορισμό των εξόδων που διαθέτετε μονίμως για θέρμανση. Η απόσβεση του κόστους της μόνωσης είναι γρήγορη αφού το σπίτι “μαζεύει” θερμότητα και η θέρμανση μπορεί να μειωθεί μέχρι και να εκλείψει αφού η θερμότητα διατηρείται για μέρες αφού κλείσει η θέρμανση. Εξάλλου είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να θερμανθεί ένα σπίτι το οποίο διατηρείται χωρίς θέρμανση σε καλή θερμοκρασία (π.χ. 18 βαθμούς κελσίου) από ένα σπίτι που έχει απώλειες και έχει μονίμως χαμηλή θερμοκρασία(π.χ. 13 βαθμούς κελσίου). Η εξωτερική μόνωση κοστίζει λιγότερο από την εσωτερική και δεν μειώνει το χώρο του σπιτιού.

 

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Loading Facebook Comments ...

Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλούμε συμπληρώστε το κάτωθι πεδίο με τη σωστή τιμή. *