Νερό – Παγκόσμια ημέρα νερού η 22η μέρα του Μαρτίου

νερό_παγκόσμια_ημέρα_22

Το idravlikos.gr γιορτάζει την ύπαρξη του “λευκού χρυσού”. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού!

Στη συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ, το 1992, πάρθηκε η απόφαση να οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα νερού η 22η Μαρτίου. Αυτή τη μέρα λοιπόν γιορτάζουμε την ύπαρξη του πιο σημαντικού αγαθού που μας δίνει ζωή. Αυτή η μέρα όμως είναι και αφορμή να αναφερθούμε στη κρίση που περνάει το πόσιμο νερό, καθώς η μείωση των ποσοτήτων που προσφέρονται στο περιβάλλον είναι συνεχής, όπως συνεχής είναι και η υποβάθμιση του νερού όσον αφορά την ποιότητά του.

Το πόσιμο νερό αποτελεί τον πιο σημαντικό πόρο για την ανθρωπότητα, για όλες τις κοινωνικές αλλά και για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το νερό είναι η κύρια προϋπόθεση για κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος μπορεί να περιορίσει ή να κάνει δυνατή κάθε κοινωνική και τεχνολογική ανάπτυξη, να προκαλέσει ευημερίας ή δυστυχία, συνεργασία ή σύγκρουση. Μην ξεχνάμε ότι χωρίς ύπαρξη νερού δεν υπάρχει ζωή, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια, τροφή και εκτροφή. Μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το νερό αν αναλογιστεί ότι πολλά τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, αποτελούνται κατά 90% από νερό και ότι το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό κατά 57% του βάρους του.

Δυστυχώς, η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας οδηγεί το μέλλον της ανθρωπότητα με ύπαρξη λειψυδρίας και επακόλουθο την δημιουργία συγκρούσεων μεταξύ λαών, καθώς επίσης την εμφάνιση επιδημιών στους λαούς που έχουν έλλειψη αλλά και υπερκέρδη για τους λαούς που θα μονοπωλούν το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ το πρόβλημα της έλλειψης νερού εμφανίζεται έντονο στις χώρες του Τρίτου κόσμου, καθώς σε 26 χώρες 232 εκατομμύρια άνθρωποι  δεν έχουν την κατάλληλη ποσότητα νερού που απαιτείται για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Συνεπώς, πρέπει να επιτευχθεί ασφάλεια για το πόσιμο νερό, καθώς και η διασφάλιση και η πρόσβασή του μέσα από τις υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων  με τρόπο ολοκληρωμένο και δίκαιο για όλους τους λαούς.

Μην ξεχνάτε να εξοικονομείτε νερό με κάθε δυνατό τρόπο!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Loading Facebook Comments ...

Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλούμε συμπληρώστε το κάτωθι πεδίο με τη σωστή τιμή. *